Anders dan zijn naam doet vermoeden is de zoete aardappel of bataat geen familie van de aardappel. Deze oranje knol is wereldwijd één van de belangrijkste voedingsbronnen, en ook bij ons populair. Dat ie ook nog eens heerlijk gezond is, is mooi meegenomen. Heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht of als bijgerecht met een stukje vlees.
Gevulde zoete aardappel met champignons
Heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht of als bijgerecht met een stukje vlees.
Per persoon: 1 zoete aardappel, een handvol champignons, een lepel Parmezaanse kaas, provinciaalse kruiden, peper, zout, olie
- Verwarm de oven op op 180°.
- Geef de schil van je zoete aardappel een goede wasbeurt. Maak enkele gaatjes met een vork in de bataat, en stop 5 minuten in de microgolf. Keer om, en herhaal voor nog eens 5 minuten.
- Bak ondertussen de champignons met wat olie in een pan. Kruid met provinciaalse kruiden, zoals rozemarijn of tijm.
- Doe de zoete aardappel in de oven voor ongeveer 15 minuten, totdat de schil mooi krokant en bruin is.
- Snij de bataat open en vul met de gekruide champignons. Werk af met Parmezaanse kaas.
Zoete aardappel frietjes
Makkelijk en lekker; deze gezonde variant van frietjes is vooral in Canada erg populair onder de naam sweet potato fries.
Per persoon: 1 zoete aardappel, lepeltje maïzena, flinke scheut olie, halve theelepel kruiden (komijn, paprika, curry, cayenne,…), peper, zout
- Verwarm de oven op op 200°.
- Schil de bataat en snij in frietjes.
- Mix de frietjes in een kom met een lepeltje maïzena en een flinke scheut olijfolie – voldoende om ze een mooi laagje te geven.
- Voeg de kruiden en peper en zout toe. Schud zodat alles goed verdeeld is.
- Bak voor 15 minuten in de oven op een anti-kleef ovenschaal. Keer om, en bak opnieuw voor 10-15 minuten, totdat ze mooi goudbruin en krokant zijn.