Stamppot is het perfecte gerecht voor het winterse seizoen in het koude Nederland. Stamppot wortelen, stamppot boerenkool, je kent het allemaal wel. Waarom doe je het niet eens een keer anders en ga je voor een smaakvolle Mediterrane stamppot? Óók heel lekker met een ouderwetse rookworst! Bekijk hier een recept voor vier personen.
Wat heb je nodig?
– 900 gram aardappels (ongeveer 10 aardappels)
– 320 gram diepvriesspinazie
– courgette
– 2 aubergines
– 4 tomaten
– 2 el Italiaanse kruiden
– 2 uien
– 2 rookworsten
– 100 gram pijnboompitjes
– scheutje melk
– en zout en peper naar smaak.
Wat moet je doen?
Schil de aardappelen en snijd deze in kleine stukken. Kook ze gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten en doe de rookworst tevens in deze pan. Snijd alle groentes in stukjes (tomaten, aubergine, ui en courgette). Begin met de ui te fruiten in een pan met een beetje olie. Voeg na ongeveer twee minuten de overige groentes toe en bak het geheel ongeveer acht minuutjes. Voeg tussendoor de Italiaanse kruiden en de zout en peper toe.
Pak een kleine bakpan om de pijnboompitjes zonder toevoeging van olie aan te bakken tot ze een beetje bruin zijn. Wanneer de aardappelen gaar zijn stamp je deze fijn met een scheutje melk en eventueel wat zout en peper. Roer de gebakken groentes en de pijnboompitten door de aardappelen en snijd de rookworst in plakjes. Serveer het geheel met rookworst bovenop de stamppot. Eet smakelijk!