Gelukkig is de vakantie nog niet voor iedereen voorbij. Toch ontkomen we er niet aan; over een paar weken beginnen we weer met school of op ons werk.Dat je last hebt van langdurige spanning, merk je pas in én na de vakantie. Heb jij ook zo’n moeite om weer de energie te krijgen om fit te beginnen na de zomer?
Lees ook: Organiseer je winkelgedrag!
Vakantieritme
Voor de meesten van ons is de vakantieperiode straks jammer genoeg weer ten einde. Maar niet getreurd; de vakantie was heerlijk , maar het is ook best leuk om weer te gaan werken. De eerste dagen na de vakantie is het nog even wennen, maar voor je het in de gaten hebt is het vakantieritme weer vervangen door de vertrouwde werkroutines. Je merkt weer dat het werk (of school!) je stimuleert en kan enthousiasmeren.
Een zacht windje
Bij sommigen lijkt de energie na de vakantie helemaal niet terug te komen. De onderbreking van het werkritme door de vakantie heeft hen geen nieuwe energie gebracht. Ze hebben de vakantie als te kort ervaren om weer helemaal opgeladen aan de slag te kunnen. Vanaf de eerste dag na de vakantie moeten ze zich weer naar het werk slepen. Niks geen vernieuwde energie. Bij hen zijn de signalen van de veenbrand helder. Er smeulde nog steeds iets. Als een zacht windje heeft het werk het vuur weer aangewakkerd. Nog langer negeren zal niet meer lukken. Doelgerichte actie is geboden.
Hart onder de riem
Herken je je in dit verhaal? Dan kunnen we je een hart onder de riem steken. Chronische spanning ontwikkelen is is namelijk beslist niet iets voor zwakke mensen! Als de chronische stress zich tegen je keert, merk je dat aan van alles. Lichamelijk voel je snel de vermoeidheid, je ambities verdwijnen en je vermogen om overzicht te houden is sterk verminderd. Alles wordt een last. Je altijd beroerd en gespannen voelen is niet alleen slecht voor je hart, maar vermindert ook je gevoel van controle, leidt tot slechte relaties en maakt je ook nog vatbaarder voor ziektes.
Leefregels voor herstel
De tijd nemen om weer vitaal te worden is een belangrijke voorwaarde voor het volledig herstel. Een aantal ingrediënten voor een doelmatige aanpak zijn dan essentieel. De eerste zorg is dat je een vaste dagstructuur handhaaft, zodat je dag- en nachtritme regelmaat heeft. Daarnaast is voldoende beweging, aangepast aan je behoefte, belangrijk. Daarbij gaat het niet om intensief presteren, maar om herstel en het opdoen van energie. Zo zal een wandelingetje, of wat rustig fietsen, een nuttige investering blijken. Het klinkt saai, maar inspanning afwisselen met voldoende rust, optimale orde in het leven en regelmatig rustig bewegen zijn dé kernpunten van het herstel!
De tips
- Ga naar buiten om te wandelen of licht te sporten. Doe dit het liefst ‘s ochtends. Dit kan ook ‘s middags, maar niet ‘s avonds sporten.
- Neem na een activiteit rust. Ga even liggen of ontspannen. Als je moe wordt van een activiteit, stop er dan mee. En ga bij voorkeur overdag niet slapen, maar ontspannen. Geef toe aan vermoeidheid.
- Wissel passief en actief bezig zijn regelmatig af.
- Houd activiteiten kort met wat tijd ertussenin.
- Handel zaken met aandacht af. Haast je niet, doe alles in een rustige versnelling.
- Doe geen twee dingen tegelijk. Het lukt niemand echt om twee dingen tegelijkertijd te doen, maar zeker niet als je overbelast bent.
- Eet op regelmatige tijden en eet gezonde voeding. Maak bijvoorbeeld gebruik van een gezonde mealprep
- Doe ‘s avonds geen inspannende dingen. Laat de TV en de computer uit en voel dat je moe wordt. Ga op een redelijke en vaste tijd naar bed. En ’s morgens sta je weer op een vast tijd op, waarbij je tijd hebt om alles rustig aan te doen.
Beeld: Unsplash